Gebeurtenis

Syntheseonderzoek Laat-Paleolithische en Vroeg-Mesolithische sites Vlaanderen

materiaalstudie, micromorfologisch onderzoek, gebruikssporenanalyse, thematische inventarisatie, bureauonderzoek
ID
1077054
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077054

Beschrijving

De eerste doelstelling van het syntheseonderzoek bestond erin een functionele analyse uit te voeren van vier Finaal-Paleolithische en Vroeg-Mesolithische sites om een inzicht te verkrijgen in het effect van de gekozen opgravings- en verwerkingsprocedures (ook deze beschreven in de huidige code van goede praktijk) op de bewaring van functionele gegevens, met bijzondere aandacht voor de gebruikte zeeftechnieken en de verwerkingsstrategie inclusief het wassen van artefacten, het inventariseren en het catalogeren van de vondsten. Op basis van chronologie, gebruikte zeefmethode en belang, werd geopteerd voor de volgende sites: Lommel-Maatheide, Tongeren-Plinius, Meeuwen-Monnikswijer en Beveren-LPWW, met als bedoeling een concrete evaluatie te maken van de huidige situatie met het zicht op toekomstig onderzoek. 

Een tweede doelstelling betrof een pilootanalyse van de organische en minerale residu’s op de vier geselecteerde prehistorische sites, om in te schatten wat het potentieel van residu-analyse op deze sites zou kunnen zijn. De selectie van de sites berust op hun chronologie, het gebruikte ruwe materiaal (zowel silex, als ftaniet en Wommersomkwartsiet) en de site-context (zandige bodem, leem, onder veen) aangezien deze factoren een impact kunnen hebben op de bewaring van residu’s. 

De analyse van microlieten speelt een centrale rol bij het begrijpen van het Finaal-Paleolithicum en Vroege Mesolithicum in Vlaanderen en daarom vormde een dergelijke studie een derde doelstelling van het syntheseonderzoek. 

In totaal werden 2099 artefacten bestudeerd met een stereomicroscoop om de bewaringstoestand voor ieder artefact individueel te bepalen en vervolgens werden er 360 potentieel gebruikte artefacten geselecteerd voor een gebruikssporen- en residu-analyse. De meerderheid van de selectie omvatte klassieke werktuigtypes zoals schrabbers, stekers en boren.

Auteurs: Cnuts, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: CNUTS D. e.a. 2021: Functioneel onderzoek van Laat-Paleolithische en Vroeg-Mesolithische sites in Vlaanderen, SYNTAR nr. 1, Brussel.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Syntheseonderzoek Laat-Paleolithische en Vroeg-Mesolithische sites Vlaanderen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077054 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.