Gebeurtenis

Toevalsvondst Hospicestraat

fysisch-antropologisch onderzoek, materiaalstudie, luchtfotografisch onderzoek, geofysisch onderzoek, metaaldetectie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten, controle van werken
ID
1077091
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077091

Beschrijving

De site bestond uit één grote, lange werkput (990 m²) die zich uitstrekte over de lengte (350 m) van het straattracé.

De eerste fase liep van 17 juni 2020 tot en met 16 juli 2020, onder leiding van Simon Verdegem, binnen de context van de ‘raamovereenkomst toevalsvondsten met WO I-gesneuvelden’

Tijdens de tweede fase (10 augustus tot en met 25 september 2020) was er geen archeologische begeleiding voorzien. De eerste dagen werden hiervoor door het agentschap Onroerend Erfgoed archeologen ingezet. Maar uiteindelijk werd beslist om de begeleiding en registratie te laten uitvoeren door Frederic Joos (Bom-be). Hij zamelde de vondsten per locatie – telkens genummerd als WB (WerfBegeleiding). En wanneer er structuren werden aangesneden trachtte hij deze fotografisch vast te leggen. Dit werkte de eerste dagen, maar na verloop van tijd bleef dit beperkt tot een snelle foto alvorens het was weggegraven. De vondstlocaties werden ingemeten door landmeter-expert Johan Van Laecke (agentschap Onroerend Erfgoed). Uiteindelijk moeten we concluderen dat de archeologische waarde van deze registraties al snel verwaarloosbaar werden en dat de werfbegeleiding eigenlijk niet meer was dan een inzameling van vondsten.

Auteurs: Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/4665
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VERDEGEM S. e.a. 2023: Duitse sporen uit de Eerste Wereldoorlog onder het wegdek van de Hospicestraat (Wijtschate, W.-Vl.) Eindverslag van drie toevalsvondsten, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 274, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Hospicestraat (Heuvelland)
Tijdens rioleringswerken in het centrum van Wijtschate werd in grote getale waardevol erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Hospicestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077091 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.