Naar aanleiding van de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een terrein voor grondverbetering, werd er ter hoogte van het terrein voor grondverbetering een landschappelijk bodemonderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek, een waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.
Voor het landschappelijk booronderzoek werden in totaal 7 boringen uitgezet volgens een verspringend driehoeksgrid van 24 bij 20 m.
Binnen het onderzoeksgebied werden 20 verkennende archeologische mechanische boringen geplaatst.
Voor het waarderend archeologisch booronderzoek werden 14 nieuwe manuele boringen, via een driehoeksgrid van 6m op 5m, uitgevoerd rond de positieve boringen van het verkennend booronderzoek.
Voor het proefsleuvenonderzoek werden drie sleuven aangelegd. De totale oppervlakte van het onderzoeksgebied 2.624m². De drie gegraven proefsleuven hebben samen een oppervlakte van 252m². Dit komt overeen met een dekkingsgraad van 9,60%. Ter hoogte van werkput 2 werd een kijkvenster geplaatst met een oppervlakte van ongeveer 17m², ter hoogte van werkput 3 werd een kijkvenster geplaatst met een oppervlakte van ongeveer 14m². Dit brengt de totale onderzochte oppervlakte op 283m², goed voor een dekkingsgraad van 10,79%. Gezien het gebrek aan verdere sporen werd besloten geen verdere kijkvensters te plaatsen op het terrein.
Auteurs: Milis, Sander
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV
Bron: MILIS S. & VALVEKENS L. 2023: Nota Oudeweierenstraat Kortessem (provincie Limburg). Deel 1: Verslag van Resultaten, ABO Archeologische Rapporten 1874.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum: