Gebeurtenis

Opgraving Zeedijk 260-262

bouwarcheologisch onderzoek, bouwhistorisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1080699
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080699

Beschrijving

Specifiek ging de registratie om 2 gekende structuren uit 1939 en de Tweede Wereldoorlog op een zeer specifieke locatie, namelijk in het eerste segment van de wandelweg, net voor het strandhoofd van de Pier van Blankenberge. De werfbegeleiding bestond enerzijds in een opvolging van de afbraakwerken. Hierbij werd de bestaande opstaande structuur geïdentificeerd en beschermd voor eventuele schade bij de afbraakwerken. Aansluitend werd tijdens de vordering van de afbraakwerken ook actief gezocht naar extra elementen die mogelijk ook tot de WOII-structuren konden behoren. Nadat de opbouw van de pier gesloopt en afgevoerd was werd overgegaan tot een meer permanente werfbegeleiding waarbij de resten van de bunker en de funderingsplaat van de Duitse bunker, die bewaard bleek, voorzichtig werden vrijgelegd en opgekuist.

Na de vrijlegging van de structuren werden deze geregistreerd en gefotografeerd. Langs de randen van de structuren werden ook enkele coupes geplaatst om de opbouw van de funderingen te verifiëren en te registreren.

Tijdens het onderzoek werden er geen stalen genomen. Er waren ook geen vondsten die in aanmerking kwamen voor conservatie.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE BRANT R. 2023: Blankenberge Pier. Eindrapport, archeorapport 2002A2, Sint-Michiels-Brugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zeedijk 260-262 (Blankenberge)
Op basis van het gevoerde archeologisch onderzoek kon worden vastgesteld dat zich binnen het projectgebied structuren bevinden die toe te wijzen zijn aan 5 historische fasen van de pier. 


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Zeedijk 260-262 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080699 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.