Gebeurtenis

Werfcontrole Catharinakloosterstraat

metaaldetectie, controle van werken
ID
1080716
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080716

Beschrijving

Tijdens de archeologische opgraving in de vorm van een werfbegeleiding met oog op wetenschappelijke vraagstelling werd niet afgeweken van de bepalingen in de Code van Goede Praktijk. Er werd evenwel niet afgeweken van de voorgestelde methodiek, hoewel het nieuw aan te leggen wegtracé ietwat verschilt van de voorafgaand gecommuniceerde werkzaamheden. Dit tracé was alsnog volledig binnen het onderzoeksgebied (ca. 361 m2) gelegen. Ter hoogte van het nieuwe tracé werd één werkput (WP 1) aangelegd tot op het archeologisch relevant niveau met een
oppervlakte van 97 m2.

Metaaldetectie werd uitgevoerd door het veldwerkteam.

De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. In dit geval betrof het één vlak: de top van de C-horizont. Bij het verdiepen van de teelaarde werd elke laag afgespeurd op eventuele vondsten. Vanwege de afwezigheid van archeologische sporen of vondsten, konden deze ook niet worden geregistreerd.

Voor het aardkundig gedeelte van het onderzoek werden profielen opgeschaafd, gefotografeerd en ingetekend op schaal 1:20. Ze werden uitvoerig beschreven per (sub)horizont. De profielen werden op het maaiveld ingemeten met XYZ-coördinaten (Lambert 1972). Ter hoogte van de bodemprofielen werd verdiept naar een tweede vlak, zodanig het verloop van de textuur B horizont gecontroleerd kon worden.

Tot slot werd na het veldwerk de verzamelde data gedigitaliseerd in lijsten en werd de ingemeten GPS-data verwerkt tot een gedetailleerd en overzichtelijk plan. Er werden geen vondsten aangetroffen, waardoor het opgravingsensemble in dit geval enkel data en rapportage omvat.

Auteurs: Pepermans, Jeska
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Pepermans J. & J. Verrijckt 2023: Sint-Truiden Boomgaardenstraat - Wegtracé: Eindrapport van een archeologisch onderzoek in de vorm van een werfbegeleiding met oog op wetenschappelijke vraagstelling ter hoogte van de Boomgaardenstraat te Sint-Truiden, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfcontrole Catharinakloosterstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.