Gebeurtenis

Toevalsvondst Biskajersplein / Jan van Eyckplein 9

materiaalstudie, landschappelijk booronderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, metaaldetectie, toevalsvondsten
ID
1080993
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080993

Beschrijving

Naar aanleiding van de herinrichting van een tuin ter hoogte van Jan van Eyckplein 9 (referentieadres agentschap Onroerend Erfgoed: Biskajersplein) te Brugge werden verschillende archeologische resten aangetroffen. De structuren kwamen aan het licht bij het uitgraven van het geplande zwembad (10,5mx3,5m) centraal in de tuin. Bij aantreffen van de vondsten op 26 september 2017 werd Raakvlak op de hoogte gesteld waarna zij op 29 september 2017 een veldonderzoek uitvoerden waarbij de aangetroffen structuren werden onderzocht en geregistreerd. Vervolgens werd de rest van het zwembad aangelegd onder toezicht van de archeologen van Raakvlak waarbij de nieuw blootgelegde structuren en sporen verder werden onderzocht en geregistreerd. Op 18 oktober 2017 werd vervolgens het agentschap Onroerend Erfgoed op de hoogte gesteld van de vondst en het onderzoek.

Tijdens het terreinwerk werd vooral de focus gelegd op het registreren van de aangetroffen archeologische resten bij het machinaal uitgraven van het zwembad (max 1,95m diepte). Hiervoor werden structuren handmatig opgekuist en geregistreerd op basis van foto’s en schetsen. Een andere belangrijke stap in de registratie vormde het inmeten en beschrijven van de aangetroffen sporen en structuren aan de hand van veldbeschrijvingen en inmeetwerk via een zgn. totaalstation. Aangezien de structuren niet in situ bewaard konden blijven, werden deze na het registreren uitgebroken. Ter aanvulling op het onderzoek van de uitgegraven zone, werd één manuele boring geplaatst om een inzicht te krijgen in de ondergrond ter hoogte van het projectgebied. Deze boring werd geplaatst met een edelmanboor diameter 7cm, waarna op diepere niveaus door de hoge grondwaterstand werd overgeschakeld op een gutsboor diameter 3cm.

De verdere verwerking en de uitwerking tot eindverslag gebeurde door RAAP in opdracht van het agentschap.

Auteurs: Lannoy, Branco
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/212
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: LANNOY B. & DE MULDER J. 2023: Biskajersplein (Brugge, West-Vlaanderen). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 281, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Biskajersplein, Jan van Eyckplein 9 (Brugge)
Naar aanleiding van de herinrichting van een tuin ter hoogte van Jan van Eyckplein 9 in Brugge werden verschillende archeologische resten aangetroffen, waaronder funderingsmuren en bakstenen riolen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Biskajersplein / Jan van Eyckplein 9 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.