Gebeurtenis

Inventarisatie Vallei van de Cotthembeek met omliggende kouters

vaststellingen, geografische inventarisatie
ID
1081
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Vallei van de Cotthembeek met omliggende kouters” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  :


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Cotthem 16, zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)
Vrij geïsoleerd pittoresk landelijk gebouwenensemble, goed herkenbaar gebleven in het open omringend landschap als voormalige hoeve met losse bestanddelen. De hoeve klimt in kern op tot het derde kwart van de 19de eeuw. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning tegenover lagere parallelle stalvleugel, met omhaagd achtererf. Aan de overzijde van de straat gelegen veldschuur met verluchtingsgaten in de naar de straat gerichte zijpuntgevel.


Cotthem zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)
Bakhuisje gelegen op de verhoogde berm naast een oprit en geflankeerd door een boom. Het bakhuisje vormt een restant van een hoeve met losse bestanddelen, die in kern minstens opklom tot de eerste helft van de 19de eeuw.


Cotthem zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)
Beeldbepalende Mariagrot ingeplant in een straatbocht aan een driesprong tegen een verhoogde berm. De kunstgrot zou opgericht zijn in 1954. Vrij groot uitgewerkte grot van twee niveaus hoog sterk omlijst door groene aanplantingen. Binnenin de benedengrot staan knielbanken opgesteld en hangt een grote paternoster.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Hillegem (Herzele), Balegem (Oosterzele), Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem), Elene, Oombergen (Zottegem)
De Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters is vastgesteld in de landschapsatlas.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie Vallei van de Cotthembeek met omliggende kouters [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081 (Geraadpleegd op )