Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Schoolstraat

materiaalstudie, radiokoolstofdatering, metaaldetectie, vlakdekkende opgravingen, archeologische opgravingen
ID
1081106
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081106

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek aan de Schoolstraat in Lichtaart werd uitgevoerd naar aanleiding van geplande wegenis- en rioleringswerken. De opgravingszone werd opgedeeld in twee werkputten zodat elke zone op korte termijn afgewerkt kon worden. Het onderzochte terrein bedroeg 2.374 m2. De werkputten werden aangelegd door middel van een banden- en rupskraan met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. Het archeologisch vlak werd aangelegd net onder de A-horizont.

Voor hetzelfde project waren twee archeologienota’s opgemaakt, afhankelijk van de geplande loop van de aan te leggen riolering. Bij de uitvoering van het voorafgaande proefsleuvenonderzoek werd het plangebied van de tweede versie gevolgd. Het vervolgonderzoek zou het plangebied van de eerste versie volgen. Door de uiteindelijke manier van uitvoering zou een beperktere zone worden verstoord dan voorzien was. Na overleg werd beslist om de op te graven zone te beperken. Er werd gestreefd naar in situ bewaring. In de zone die uiteindelijk niet werd opgegraven, worden geen werken gepland. Er werden om die reden dan ook geen maatregelen voor dat behoud in situ geformuleerd.

Auteurs: van Baal, Mitchell; Bouckaert, Kevin; Verrijckt, Jeroen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Bouckaert K., van Baal M. & Verrijckt J. 2023: Vol-middeleeuwse bewoningssporen en sporen van kleiontginning: Eindverslag van een opgraving ter hoogte van de Schoolstraat te Kasterlee (Lichtaart), rapport nr. 1282, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Proefsleuvenonderzoek Schoolstraat

Schoolstraat (Kasterlee)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Dennenlaan, Molenspoor, Schoolstraat (Kasterlee)
Tijdens het archeologisch onderzoek werden er enerzijds bewonings- en nederzettingssporen aan het licht gebracht en anderzijds sporen van kleiontginning. De sporen dateren uit de volle middeleeuwen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Schoolstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081106 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.