Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Markt

materiaalstudie, radiokoolstofdatering, metaaldetectie, sleuvenonderzoek, controle van werken, fysisch-antropologisch onderzoek
ID
1081149
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081149

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel ter hoogte van de Pastorijstraat 1-77, Markt 17-33 en de Ballaarweg 1-9 werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daarnaast werd de kerkomgeving heraangelegd, met nieuwe voetpaden, fietspaden en een groenzone tot aan de kerkgevel. De totale oppervlakte van de groenzone, de verhardingen en het voetpad rondom de kerk dat niet onder de wegenis gelegen was, bedroeg 1.181m². 

Doordat de wegenis rondom de kerk in gebruik bleef en om de hinder voor de inwoners te beperken, was het aangewezen om het archeologisch onderzoek in de vorm van een werfbegeleiding uit te voeren. Gezien de verwachte verstoring door de aanleg van de huidige riolering en wegenis werd geopteerd om eerst controlesleuven aan te leggen om het archeologisch potentieel te evalueren. Uit de resultaten hiervan bleek dat ten noorden van de kerk geen potentieel tot kenniswinst meer aanwezig was. Ten zuiden ervan bleek dit echter wel het geval, waardoor daar werd overgegaan tot de tweede fase van de werfbegeleiding. De tweede fase bestond in eerste instantie uit de opgraving van de aanlegsleuven van de RWA- en DWA-riolering voorafgaand aan de eigenlijke werken en nadien uit de opgraving van een zone in het zuidelijke deel van de toekomstige groenzone met vijf regenwaterputten.

Er werd fysisch-antropologisch onderzoek uitgevoerd op de aangetroffen menselijke resten, alsook radiokoolstofdatering.

 

 

Auteurs: Cleda, Benedicte
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: Cleda B. 2023: Archeologische evaluatie van het bodemarchief van de Ballaarweg, Markt en Pastorijstraat te Berlaar (prov. Antwerpen), ABO archeologische rapporten 1478, Aartselaar.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ballaarweg 1-9, Markt 17-33, Pastorijstraat 1-77 (Berlaar)
Bij het archeologisch onderzoek aan de Markt kwamen sporen aan het licht die wezen op ruimings- en begravingsactiviteiten. De sporen dateren op basis van het vondstmateriaal uit de late middeleeuwen tot de nieuwste tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Markt [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.