In het kader van de geplande restauratiewerken aan de Sint-Gummaruskerk te Lier werd van 18 oktober 2021 tot 17 februari 2022 een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van een wetenschappelijke vraagstelling aangaande de bodemingrepen die voorlopig in het restauratieplan zijn opgenomen.
Na verwijdering van de huidige vloer werden de verschillende archeologische zones tot op het eerste archeologische niveau verdiept. Voor het verder verdiepen naar onderliggende archeologische niveaus werd zoveel mogelijk lokaal gesondeerd waar mogelijk. Per proefput werd getracht de volledige archeologische sequentie in kaart te brengen. In elke werkput werd minstens één putwandprofiel gedocumenteerd om een verticale situering van de archeologische resten te verkrijgen.
Er werden bij aanvang 13 proefputten en/of proefsleuven voorzien in en rond de kerk om een gedegen inschatting te kunnen maken van de aanwezige archeologische resten. Het ging hierbij om 11 putten binnen de kerk en 2 putten buiten de kerk. Dit bleek onvoldoende. Vervolgens werd besloten binnen de kerk bijkomende sonderingsputten met beperkte oppervlakte aan te leggen. In totaal werd uiteindelijk 88,44m2 tijdens het vooronderzoek onderzocht.
In combinatie met de historische voorkennis werd tevens voorafgaand een geofysisch onderzoek uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de bewaringstoestand van de al dan niet aanwezige graven.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Sint-Gummaruskerk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081188 (geraadpleegd op ).