Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Sigmaproject

archeobotanisch onderzoek, waarderend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, archeologische opgravingen
ID
1081217
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081217

Beschrijving

Het Vlaams Erfgoed Centrum heeft in opdracht van Aertssen nv en De Vlaamse Waterweg nv een uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd ten oosten van de dorpskern van Moerzeke-Kastel, gemeente Hamme. Het terrein zal worden ingericht als een gecontroleerd overstromingsgebied met dijkwerken en met gereduceerd getij (GOG-GGG). De grootste impact van de gebiedsinrichting zal de aanleg van nieuwe dijken zijn en het wijzigen van enkele bestaande. Verder zullen tal van akkers worden afgegraven om de dijken op te hogen en zal een afwateringsgracht worden aangelegd.

Het onderzoek kende een vrij lange doorlooptijd, van april 2016 tot september 2017. In die periode zijn 155 paleolandschappelijke boringen gezet in het deelgebied Grote en Kleine Wal, 75 archeologische boringen in het deelgebied ZWB , 81 paleolandschappelijke boringen en vervolgens 216 archeologische boringen in de af te graven akkers in Zwijn.

Verder zijn 8.531 m² aan proefsleuven en kijkvensters gegraven in de zone Ringdijk en heeft in het deelgebied ZWB een vuursteenopgraving plaatsgevonden, in twee fasen, waarbij 163 vakjes zijn geschept. Tot slot zijn vier dijkcoupures gemaakt doorheen vier verschillende dijken (in de westelijke dijk van Grote Wal, in de toekomstige bres tussen Grote Wal en Kleine Wal, in de toekomstige overloopdijk te Grote Wal (ook bekend als de Sigmadijk) en in de zomerdijk in Groot Schoor).

Auteurs: Van der Veken, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: van Asch N., Bouma N., Van Deun Y., Miedema F., van Rooij J., Van der Veken B. & Zuidhoff F.S. 2018: Moerzeke-kastel, gemeente Hamme, Wal-Zwijn en Groot Schoor, Fase 1, Sigmaproject, VEC Rapport 68.
Type: literatuur
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Sigmaproject [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.