Gebeurtenis

Statiestraat 61

materiaalstudie, fysisch-antropologisch onderzoek, post-excavation onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1081355
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081355

Beschrijving

Tijdens de renovatie van een woning in de Statiestraat in Langemark-Poelkapelle sneed de aannemer op donderdag 18 oktober 2018 bij het graven van een leidingsleuf in de voorkamer vondsten uit de Eerste Wereldoorlog aan. Toen ook menselijke beenderen aan het licht kwamen, werd de politie Arro Ieper op de hoogte gebracht. De politie nam die middag meteen contact op met het agentschap Onroerend Erfgoed. De toevalsvondstprocedure werd daarop in gang gezet.

Het agentschap Onroerend Erfgoed, in de persoon van Sofie Vanhoutte, kwam meteen ter plaatse. Diezelfde namiddag werd de gesneuvelde vrijgelegd, geregistreerd en geborgen. Dankzij de hulp van de aannemer was dit onderzoek tegen de avond afgerond.

De verdere studie van de onderzoeksgegevens en vondsten, de interpretatie van de vindplaats binnen de ruimere historische context en de zoektocht naar de identiteit van deze gesneuvelde werden uitbesteed binnen de context van de ‘raamovereenkomst toevalsvondsten met WOI gesneuvelden’. De resultaten van dit archeologisch onderzoek werden uitgewerkt in het eindverslag.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Verdegem S., Debouck Y., Vanhoutte S., Van de Vijver K., Stichelbaut B. & Heyvaert B. 2023: Vermist in de Ypres Salient. Toevalsvondst langs de Statiestraat in Langemark-Poelkapelle. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten Onroerend Erfgoed 293, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/359
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologierapporten/625
Type: archeologierapport (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Statiestraat 61 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.