Gebeurtenis

Toevalsvondst Doornstraat 209

opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, muurwerkarcheologie, toevalsvondsten
ID
1081420
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081420

Beschrijving

In mei 2019 werd een deel van de stallingen van de beschermde kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in de Doornstraat in Brugge gesloopt, in het kader van de restauratie van de gehele site. Tijdens de sloopwerken bleek dat onder de vloerplaat van de stallingen een kluwen van oudere muren en vloertjes aanwezig waren. Op de vondstmelding volgde een kleinschalige opgraving, onder leiding van het agentschap Onroerend Erfgoed. Deze opgraving duurde in totaal vier dagen.

Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/956
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: De Decker S. & Vanhoutte S. 2023: Verrassing onder de stalling: de wintertuin van kasteelhoeve Forreist (Sint-Andries, Brugge). Eindverslag van een toevalsvondst. Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Doornstraat 209 (Brugge)
In mei 2019 werd een deel van de stallingen van de beschermde kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in de Doornstraat in Brugge gesloopt, in het kader van de restauratie van de gehele site. Tijdens de sloopwerken bleek dat onder de vloerplaat van de stallingen een kluwen van oudere muren en vloertjes aanwezig waren. Op de vondstmelding volgde een kleinschalige opgraving, onder leiding van het agentschap Onroerend Erfgoed. Studie van de bewaarde restanten liet toe om in de aangetroffen structuren de resten van een prestigieuze wintertuin te herkennen: een complex dat onder meer bestond uit een orangerie en een (verwarmde) serre, en dat diende voor zowel de teelt als de opslag van exotische planten. De eerste fase dateert uit het begin van de 19de eeuw, een tweede fase vermoedelijk omstreeks 1830.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Toevalsvondst Doornstraat 209 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.