Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Hondiuslaan Muggenbergpark

materiaalstudie, metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1081428
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081428

Beschrijving

Naar aanleiding van de heraanleg van het rioleringsstelsel werd een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Hondiuslaan, ter hoogte van het Muggenbergpark. Er werden mogelijk resten verwacht die te maken hebben met Kasteel Muggenburg, meer bepaald muurresten van bijgebouwen, een deel van de kasteelgracht of een Romaanse poort. Uit het bureauonderzoek was niet te bepalen in hoeverre deze kasteelsite aangetast was door de aanleg van de Hondiuslaan en aangelegde riolering en nutsleidingen. Een vooronderzoek was omwille van praktische en economische redenen niet uitvoerbaar. Daarom werd hier geadviseerd om met de start van de werkzaamheden een archeologische opgraving uit te voeren.

Er werd in totaal 285 m2 van de 763 m2 geadviseerde onderzoekszone opgegraven. Bij de aanleg van de eerste en uiteindelijk enige werkput werd duidelijk dat er onder het trottoir en de middenberm een riolering gelegen was, die tot 3,5 m diep verstoringen veroorzaakte. Zodoende was enkel een zone van circa 4 à 5m breed onder het wegdek intact. Ter hoogte van de T-splitsing in het noordoosten splitst de riolering vanaf het voetpad op. Een deel vervolgt het traject in rechte lijn, een tweede vertakking volgt het voetpad verder dat afbuigt naar het oosten. Tussen deze rioleringen resteert in de oostelijke punt van het onderzoeksgebied mogelijk nog een zeer kleine, mogelijk intacte onderzoekszone. Omwille van veiligheidsredenen was het niet opportuun om hier de werkput verder aan te leggen, daar het archeologisch vlak op 2 m onder maaiveld lag en de rioleringssleuven de werkputranden onstabiel maakten. Daarnaast was er reeds een aantoonbaar beperkt kennispotentieel. Daarom werd beslist om dit oostelijk punt niet verder te onderzoeken.
Om diezelfde redenen werd ook de noordelijke hoek onder het tweede rijvak niet verder onderzocht. De riolering ter hoogte van de middenberm verstoorde reeds een deel van deze zone. De werkput voorbij deze riolering uitbreiden zou niet leiden tot veel kenniswinst door de zeer beperkte zichtbaarheid en zou daarbij weinig veilig zijn.
Tijdens de opgraving werd een brede gracht in de werkput aangetroffen. Er werd uiteindelijk geen coupe uitgevoerd op deze gracht, dit omdat de gracht niet in zijn volledige breedte aangetroffen werd. Het archeologisch vlak lag op 2 m onder het maaiveld en de ondergrond had reeds last van opstijgend grondwater. Het uitvoeren van boringen werd verhinderd door de puinige vulling van de gracht.

Auteurs: Hermans, Matthias
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: Hermans M. 2023: Eindverslag opgraving Duffel, Hondiuslaan Muggenbergpark, BAAC Vlaanderen Rapport 2461, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Muggenberg (Duffel)
Bij de archeologische opgravingen aan de Hondiuslaan werd de verwachte kasteelgracht van het kasteel van Muggenburg gedeeltelijk aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Hondiuslaan Muggenbergpark [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.