Gebeurtenis

Opgraving Sint-Lambertuskerk

fysisch-antropologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, bouwhistorisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1081437
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081437

Beschrijving

Naar aanleiding van de plaatsing van een ondergrondse verwarmingsinstallatie in de Sint-Lambertuskerk werden 6 werkputten en -sleuven aangelegd. In totaal werd ca. 21 m2 onderzocht. Binnen de aangelegde putten en sleuven werden zeven profielen geregistreerd om de stratigrafische opbouw te analyseren.

Voor de aangetroffen muurresten werd de relatie nagegaan met het bestaande kerkgebouw, waarbij een beknopt bouwhistorisch onderzoek is uitgevoerd.

In totaal kwamen ook 15 volledig of gedeeltelijk bewaarde skeletten aan het licht. Op vier hiervan werden C14-analyses uitgevoerd. Alle skeletten werden ook onderworpen aan een fysisch antropologisch onderzoek.

Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: van den Dorpel A. 2021: Archeologisch onderzoek in de Sint-Lambertuskerk te Parike. Eindverslag - Archeologische opgraving vanuit wetenschappelijke vraagstelling, Sint-Michiels-Brugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Steenweg 39 (Brakel)
Naar aanleiding van de plaatsing van een ondergrondse verwarmingsinstallatie in de kerk werd een opgraving met het oog op wetenschappelijke vraagstelling uitgevoerd. Bij het onderzoek kwamen muurresten aan het licht die in verband te brengen zijn met de voorgangers van de huidige kerk. In totaal kwamen ook 15 volledig of gedeeltelijk bewaarde skeletten aan het licht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Sint-Lambertuskerk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.