Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Kouterslag

in-situbehoud, metaaldetectie, landschappelijk booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, waarderend archeologisch booronderzoek
ID
1081463
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081463

Beschrijving

Voor de veldkartering, in de vorm van metaaldetectie, werden parallelle prospectielijnen met een tussenafstand van 10 m uitgezet.

Voor het landschappelijk booronderzoek werden 10 manuele boringen uitgevoerd. De boringen werden uitgevoerd volgens een verspringend driehoeksgrid van 40 x 50 m.

Voor het verkennend archeologisch booronderzoek werden 152 boringen geplaatst binnen het plangebied.

Voor het waarderend archeologisch booronderzoek werden 81 boringen geplaatst binnen het plangebied.

Er werden 19 werkputten (16 proefsleuven en 3 kijkvensters) aangelegd. De proefsleuven lagen parallel aan elkaar, hadden een breedte van 2 m en werden machinaal aangelegd. Zo werd door middel van proefsleuven en kijkvensters een oppervlakte opengelegd van 1982 m2. Dit is 10,93 % van de te onderzoeken zone. Als we de te onderzoeken zones verminderen met de zones waar bijkomend onderzoek naar steentijd artefactensites nodig is en waar daarom geen proefsleuven aangelegd mochten worden, werd 12,21 % onderzocht.

Auteurs: Reyns, Natasja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba; All-Archeo bv

Bronnen

Bron: REYNS N. 2023: Nota Melle - Kouterslag. Rapporten All-Archeo bv 1497.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kouterslag (Melle)
Naar aanleiding van de heraanleg van weginfrastructuur en de aanleg van een parking, een oefenplein voor voetbal en een hondenweide, werd er veldkartering, een landschappelijk bodemonderzoek, een verkennend en waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Er blijkt sprake van een waardevolle steentijd artefactensite. Daarnaast werden vermoedelijke sporen van begraving aangetroffen die op basis van vondsten in de metaaltijden tot de Romeinse tijd dateren.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Kouterslag [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.