Gebeurtenis

Toevalsvondst Parochiekerk Sint-Cornelius

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, fysisch-antropologisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1081512
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081512

Beschrijving

Naar aanleiding van de herbestemming van de Sint-Corneliuskerk werden in het gebouw graafwerken uitgevoerd: het graven van stabiliteitsputten, de aanleg van verwarming en ventilatie en het verlagen van de kerkvloer. Bij deze werken trof men skeletresten en funderingsmuren aan.

Omwille van de context en de verdere ingrijpende werkzaamheden was een opgraving noodzakelijk. Een team archeologen en een fysisch-antropoloog van BAAC voerden de opgraving uit. Dit onderzoek van twee opeenvolgende toevalsvondsten (cf. gebeurtenis 1076620 en 1081512) resulteerde in een eindverslag met onder andere een fysisch antropologische analyse.

Auteurs: Demerre, Ine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/8255
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Note K., Dolman N., Bakx R., Janssens N., Schynkel E. en Stern C. 2023: Aalbeke Sint-Corneliuskerk (Kortrijk, W.-Vl.). Eindverslag van een toevalsvondst. Onderzoeksrapport agentschap Onroerend Erfgoed 286.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Aalbekeplaats 1 (Kortrijk)
Tijdens de herbestemmingswerken in de kerk werden menselijke skeletresten en funderingsmuren aangetroffen. De verdere werken werden archeologisch begeleid: Bij het afgraven van de volledige kerkvloer zijn de vroegere kerkfasen en meerdere begravingen aangetroffen en onderzocht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Toevalsvondst Parochiekerk Sint-Cornelius [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081512 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.