Gebeurtenis

Opgraving Hasseltsebaan 64

palynologisch onderzoek, metaaldetectie, radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, natuurwetenschappelijk onderzoek, archeobotanisch onderzoek, vlakdekkende opgravingen
ID
1081523
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081523

Beschrijving

Het onderzoeksgebied betreft een zone van ca. 7.497 m2. Het volledige plangebied werd vlakdekkend onderzocht met uitzondering van enkele vervuilde zones. Dit gebeurde aan de hand van 7 werkputten. De blootlegging gebeurde op tot op het archeologische niveau (ca. 85 cm). Alle sporen werden gefotografeerd, beschreven en ingemeten. De sporen werden handmatig gecoupeerd en de doorsnedes beschreven, getekend en gefotografeerd. Grotere sporen, zoals waterputten, werden machinaal gecoupeerd met behulp van bronbemaling.

Er werden 53 stalen genomen voor een eventuele radiokoolstofdatering. 3 hiervan werden daadwerkelijk gewaardeerd voor verder onderzoek. Deze stalen werden genomen uit de meest duidelijke paalkuilen. Er werden 3 relevante waterputten vastgesteld. De vullingen werden bemonsterd voor zowel pollen- als macrorestenonderzoek en de houtresten voor dendrochronologisch onderzoek. Alle stalen hebben een vrij hoge diversiteit aan pollentypen. In het totaal zijn er 5 houtstalen afgeleverd. In elk geval gaat het om eik, met uitzondering van een staal dat niet genoeg jaarringen bevatte.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: NUYTS T., VAN DAALEN S., VAN DER MEER W. & VERRIJCKT J. 2023: Eindrapport van een opgraving ter hoogte van de Hasseltsebaan 64 te Hechtel-Eksel, archeo-rapport 1363, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Archeologisch vooronderzoek Hasseltsebaan 64

Hasseltsebaan 64 (Hechtel-Eksel)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Dorperloopstraat, Hasseltsebaan 64 (Hechtel-Eksel)
De sporen van dit onderzoeksgebied zijn voornamelijk als bewoningssporen te interpreteren en zijn te dateren in de ijzertijd en middeleeuwen. De sporen bestaan uit paalkuilen, kuilen en waterputten.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Hasseltsebaan 64 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.