Gebeurtenis

Opgraving Hoeve Kloosterhof

metaaldetectie, muurwerkarcheologie, archeologische opgravingen
ID
1081749
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081749

Beschrijving

Er werden 14 werkputten aangelegd voor een totale oppervlakte van 347 m2. Deze lagen allemaal binnen de bestaande gebouwen. De 14 werkputten bevonden zich in de stallen. Deze stallen stonden gepland voor een vernieuwing van de vloer. Bijna alle kamers binnen deze stallen werden onderzocht. Twee ruimtes, namelijk werkputten 11 en 12 konden echter niet onderzocht worden en dit omwille van veiligheidsoverwegingen. Ook het oostelijke deel van werkput werd niet verder onderzocht door een bouwvallige opstaande muur. Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan werden de archeologische werken en de vloeropbouw op elkaar afgestemd om de degradatie van het beschermd monument tegen te gaan. Het onderzoek werd zo stal per stal aangepakt. Ook de opengebroken stalvloeren werden in kaart gebracht aangezien deze door de werken verdwenen. Het blootleggen van archeologisch nuttig niveau gebeurde aan de van een minigraver en, waar nodig, manueel.

De profielen werden opgeschoond, gefotografeerd, ingetekend op schaal 1:20 en beschreven. alle aanwezige archeologische resten werden geregistreerd. Relevante archeologische sporen en structuren die in het vlak werden waargenomen, werden gecoupeerd tot aan de maximaal de verstoringsdiepte. Het aangetroffen muurwerk werd opgeschoond zodat bouwnaden en metselverbanden zichtbaar werden. De gebruikte mortelsoort is beschreven. Op elk archeologisch vlak werd er eerst geprospecteerd met een metaaldetector.

Er werden geen stalen genomen tijdens dit archeologisch onderzoek.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: JANSSENS N. 2023: Eindverslag. Opgraving met het oog op wetenschappelijke vraagstellingen Hoeve Kloosterhof, Wevelgem-Lauwestraat, BAAC Vlaanderen Rapport Nr. 2577, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lauwestraat 168 (Wevelgem)
Het archeologisch onderzoek bestond uit een vooronderzoek met ingreep in de bodem en een opgraving. Dit onderzoek kadert in de vergunningsaanvraag betreffende een tweede fase van een ruimer project. Dit project omhelst de herbestemming van de beschermde kloosterhoeve te Wevelgem Lauwestraat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Hoeve Kloosterhof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081749 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.