Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Sint-Michielskaai

controle van werken, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1081765
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081765

Beschrijving

In het kader van de stabilisatie en heraanleg van de Scheldekaaien, het Sigmaplan, werden werken gepland ter hoogte van de Sint-Michielskaai. Dit project had drie doelen: de historische kaaimuren stabiliseren, het risico op overstromingen beperken met een hogere waterkering en de publieke ruimte opwaarderen. De werken bestonden uit het stabiliseren van de historische kaaimuren over een lengte van circa 600m. Deze kaaimuren werden gebouwd in de periode 1877-1903.
Een confrontatie van de geplande werken en de te verwachten archeologie in een bureaustudie maakte duidelijk dat er onder meer delen van het Sint-Michielsbastion, de voorloper hiervan en delen van de Napoleontische kaaimuur te verwachten waren. Ook delen van de middeleeuwse rede of bewoning binnen het bastion konden verwacht worden. De werfbegeleiding volgde de geplande werken en verliep gefaseerd.

Auteurs: Bartholomieux, Bart; Dierckx, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: Dierckx L. & Bartholomieux B. 2023: Archeologische opgraving Verslag van resultaten Eindverslag Antwerpen Scheldekaaien (prov. Antwerpen), Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Michielskaai (Antwerpen)
Tijdens de werfbegeleiding aan de Sint-Michielskaai werden sporen aangetroffen van het Sint-Michielsbastion (1608) en de Napoleontische kaaimuur (1877-1903), alsook resten van het station Antwerpen-Waas of tussentijdse bouwblokken (1844-1875).


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Sint-Michielskaai [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081765 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.