Gebeurtenis

Opgraving Langerheide - Zoellaan

palynologisch onderzoek, dendrochronologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1081795
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081795

Beschrijving

Van 12 juli tot 30 juli 2021 werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd door J. Verrijckt bvba op terreinen gelegen tussen de Langerheide en de Zoellaan te Haacht. In 6 werkputten werden sporen opgegraven uit de late ijzertijd/vroeg-Romeinse periode en uit de late en/of postmiddeleeuwen. uit de periode late ijzertijd/vroeg-Romeinse tijd dateren 4 hoofdgebouwen en 2 bijgebouwen. Een vierkante houten waterput dateert uit de 2de helft van de 1ste eeuw. Dendrochronologisch onderzoek op de houtresten leverde geen resultaat op. Op bodemstalen uit de vulling van de waterput werd palynologisch onderzoek uitgevoerd dat informatie verschafte over het omringend landschap.

Auteurs: Pieters, Marnix
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Nuyts T., De Puydt M. & Verrijckt J. 2023: Nederzettingsporen uit de metaaltijden en de Romeinse periode. Eindverslag van een opgraving ter hoogte van de Langerheide in Haacht, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Langerheide, Zoellaan (Haacht)
Bij de opgraving kwamen nederzettingsporen en resten aan het licht uit de late ijzertijd/vroeg-Romeinse periode en uit de late en/of post-middeleeuwen. Enkel een houten waterput kon ondubbelzinnig in de vroeg-Romeinse tijd gedateerd worden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Langerheide - Zoellaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.