Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Groeningenlei 115

materiaalstudie, metaaldetectie, vlakdekkende opgravingen
ID
1081819
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081819

Beschrijving

Op 14 en 15 december 2022 werd een vlakdekkend archeologisch onderzoek van een inslagkrater van een Fieseler Fi 103-raket, ook bekend als een V1, uitgevoerd. Dit onderzoek kwam er naar aanleiding van de bouw van een mobiliteitscentrum op de voormalige terreinen van een transportbedrijf. Voor de uit te voeren opgraving was een zone van circa 240m2 afgebakend, op basis van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek. De situering van de zone voor het vlakdekkend onderzoek was ook volledig gebaseerd op de aanwezigheid van de inslagkrater: er was immers geen enkele verwachting naar andere structuren. Het was de eerste keer in Vlaanderen dat een V1-inslagkrater met archeologische methodes werd onderzocht.

Auteurs: Pieters, Hadewijch; Van der Burght, Liesbet; Verbercht, Dries; Welch, Colin; Welch, Sean; De Smaele, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: HEMBYSE

Bronnen

Bron: De Smaele B., Pieters H., Van der Burght L., Verbercht D. , Welch C. & Welch S. 2023. Vlakdekkende opgraving van een V1-inslagkrater aan de Groeningenlei 115 te Kontich, Onderzoeksrapport Hembyse Archeologie 260, Gentbrugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Groeningenlei 115 (Kontich)
Het archeologisch onderzoek aan de Groeningenlei toonde aan dat een V1-krater met archeologische methodes kan worden onderzocht en dat dit ook informatie oplevert over de vliegroute, de wijze van neerhalen van het oorlogstuig, de inslaghoek en de inslagdiepte.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Groeningenlei 115 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081819 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.