Gebeurtenis

Vooronderzoek Voort 71

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bureauonderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1081848
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081848

Beschrijving

In juli werd een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd waarna een vervolgonderzoek plaatsvond aan de hand van proefsleuven. Op woensdag 30 augustus 2023 werd het proefsleuvenonderzoek uitgevoerd langsheen Voort 71 te Meerle. Gezien de aanwezige serre, die vanwege de teelt nog niet gesloopt kon worden, konden enkel de proefsleuven binnen het (vrije) zuidoostelijke deel van het plangebied onderzocht worden. Tijdens het proefsleuvenonderzoek binnen de onderzochte zone, werden 5 spoornummers uitgedeeld. Deze vijf spoornummers zijn allen terug te brengen op vijf recente afwateringsgreppels. Tijdens het proefsleuvenonderzoek kwamen er zaken aan het licht, die eveneens het archeologisch potentieel binnen de aanwezige serre in vraag kunnen stellen. Zo is gebleken dat de bestaande serre alsnog een grotere negatieve impact op de bodem zou hebben gehad, dan eerst gedacht bij de opmaak van het bureauonderzoek. Op basis van bovenstaande gegevens, kan geconcludeerd worden dat de bodem ter hoogte van de bestaande serre een vrij hoge verstoringsgraad moet kennen. Het proefsleuvenonderzoek binnen de onderzochte zone geen archeologisch relevante sporen aanwezig zijn. Met die reden kan dan ook geconcludeerd worden dat deze zone een eerder laag potentieel kent voor de aanwezigheid van sporensites. Op basis van bovenstaande gegevens wordt dan ook geen verder archeologisch onderzoek geadviseerd binnen de zone waarin de serre is gevestigd.

Auteurs: Pepermans, Jeska
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: PEPERMANS, J., CLEDA, B., VAN EYCK, B., VERRIJCKT, J., 2023: Nota landschappelijk bodemonderzoek en proefsleuvenonderzoek Meerle, Voort 71: Verslag van Resultaten, Rapport Nr. 1383, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Voort 71 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081848 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.