Gebeurtenis

Vooronderzoek Rijksweg 11

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bureauonderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1081849
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081849

Beschrijving

Binnen het onderzoeksgebied zijn 16 profielen aangelegd met een goede spreiding. De profielen die werden geregistreerd vertonen een sterk wisselende bodemopbouw, waarbij de meesten wel sterk onderhevig zijn geweest aan antropogene ingrepen en/of ophoging. Een aantal van de profielen vertonen nog een restant van een Podzolbodem, andere vertonen een AC-profiel. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden vijf sporen geregistreerd en benoemd. Het betreft daarbij vier mogelijke paalkuilen van een (slecht bewaarde) spieker (?) in werkput 11 (S1 t.e.m. S4). Sporen
1, 2 en 3 hebben een bruine vulling en spoor 4 heeft een lichtgrijs-bruine vulling. In coupe bleken sporen S3 en S4 evenwel niet overtuigend paalkuilen te zijn. In de sporen werd geen vondstmateriaal aangetroffen waardoor de datering onduidelijk is. Een vijfde spoor bleek na het couperen van natuurlijke oorsprong. Naast de archeologisch sporen zijn heel wat recente verstoringen aangesneden. Het proefsleuvenonderzoek leverde met andere woorden te weinig relevante archeologische sporen op om te kunnen spreken van een waardevolle archeologische vindplaats. Op basis van het beperkt aantal sporen, de bewaringstoestand ervan en de zeer hoge graad van verstoring is de aanbeveling om geen verder archeologisch onderzoek te adviseren.

Auteurs: Pepermans, Jeska
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: PEPERMANS, J., BOUCKAERT, K., VAN EYCK, B. EN VERRIJCKT, J., 2023: Nota landschappelijk bodemonderzoek en proefsleuvenonderzoek Bornem, Rijksweg 11: Verslag van Resultaten, Rapport Nr. 1390, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Rijksweg (Bornem)
Naar aanleiding van de geplande uitbreiding op het bestaande bedrijf langsheen de Rijksweg te Bornem werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Rijksweg 11 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.