Gebeurtenis

Vooronderzoek Broekstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1081850
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081850

Beschrijving

Op het terrein werd op 27 juni 2023 een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. Het terrein was vrij en toegankelijk. Verspreid over het projectgebied werden 26 landschappelijke boringen geplaatst. Uit het landschappelijk bodemonderzoek bleek dat een deel van het projectgebied over een bewaarde podzolbodem beschikt (E en Bs horizont). Deze zones lagen vooral in het noorden van het projectgebied. Vervolgens werd een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Voor het opsporen van steentijdsites werd een boorgrid van 10 bij 12 meter gebruikt, waarbij 10 meter de afstand is tussen de raaien en 12 meter de afstand tussen de boringen binnen een raai. In totaal werden 48 boringen gezet. Tijdens het verkennend booronderzoek bleek echter dat de bodem niet zo goed bewaard was als uit het landschappelijk bodemonderzoek kon worden afgeleid. Dit werd bevestigd tijdens het proefsleuvenonderzoek. Het proefsleuvenonderzoek vond plaats op 13 september 2023. De oppervlakte van het projectgebied bedraagt ca. 20.539,545 m2. In totaal werd hiervan 1860 m2 onderzocht, hetgeen neerkomt op 9,05 % van het projectgebied. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden er geen archeologisch relevante sporen aangetroffen.

Auteurs: Claesen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Bronnen

Bron: CLAESEN, J., GEELEN, N. EN WIJNS, D., 2023: Nota met ingreep in de bodem. Maasmechelen – Broekstraat, ARCHEBO rapport 2023F84, Kortenaken.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Broekstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081850 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.