Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Kerkstraat 29-31

materiaalstudie, metaaldetectie, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1082004
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082004

Beschrijving

Naar aanleiding van de nieuwbouw van appartementsgebouwen met bijbehorende infrastructuur werd een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Kerkstraat in Ravels. Het plangebied telde oorspronkelijk 8.235 m2. Daarvan werden twee loten verkocht aan de gemeente Ravels, waardoor beide loten buiten het projectgebied vielen. De totale oppervlakte van het onderzoeksgebied in deze fase bedroeg uiteindelijk 950 m2. De opgravingszone werd in één keer geheel opengelegd en opgegraven aangezien de teelaarde onmiddellijk werd afgevoerd. De werkput werd aangelegd door middel van een rupskraan met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. Het archeologisch vlak werd aangelegd net onder de A-horizont, op het niveau van de C-horizont, op een diepte van circa 65 à 70 cm onder het huidig maaiveld. Tijdens het archeologisch onderzoek werden stalen genomen in functie van 14C-datering, macrorestenanalyse en palynologisch onderzoek.

Auteurs: van Baal, Mitchell; Bouckaert, Kevin; Van Eyck, Bart; Verrijckt, Jeroen; Jennes, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Bouckaert K., Van Eyck B., van Baal M., Jennes N. & Verrijckt J. 2023: Merovingische bewoningssporen in het centrum van Ravels: Eindrapport van een opgraving ter hoogte van de Kerkstraat te Ravels, Rapport nr. 1416, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Kerkstraat 29-31 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082004 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.