Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Heibloemstraat

metaaldetectie, materiaalstudie, radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, vlakdekkende opgravingen
ID
1082026
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082026

Beschrijving

Naar aanleiding van een verkaveling werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd aan de Heibloemstraat in Nijlen. Binnen het plangebied van 7400 m2 was een driedeling op te merken bestaande uit een agrarisch gebied, een bufferzone en het eigenlijke woongebied met 16 loten. Behalve de woningen en bijgebouwen werden ook wegenissen, nutsvoorzieningen en een wadi aangelegd.

Bij de opgraving werden in totaal 4 werkputten aangelegd door middel van een rupskraan met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. In dit geval betrof het de E, B- of C-horizont. Enkel ter hoogte van de depressie in werkput 4 werd deels aangelegd in de Ab-horizont, waarna een controlevlak in de aardkundige eenheid eronder werd aangelegd. Bij het verdiepen van de teelaarde werd elke laag afgespeurd op eventuele vondsten.
De aangetroffen sporen werden ingekrast in het vlak, gefotografeerd en nadien ingemeten met GPS. Na controle van de veldplannen werden de sporen geregistreerd. Grondsporen werden manueel gecoupeerd, gefotografeerd, ingetekend op schaal 1:20 en uitvoerig beschreven. Na de registratie werden alle grondsporen afgewerkt om eventuele vondsten te verzamelen. Grote en diepe sporen, zoals waterputten, werden machinaal gecoupeerd met de kraan.
Vondsten werden per spoor en eventueel per laag ingezameld. Er werd ook intensief gezocht met een metaaldetector.
Voor het aardkundig gedeelte van het onderzoek werden profielen opgeschaafd, gefotografeerd en ingetekend op schaal 1:20. Ze werden uitvoerig beschreven per (sub)horizont. De profielen werden op het maaiveld ingemeten met XYZ-coƶrdinaten (Lambert 1972).

Er werden in totaal 22 monsters genomen, onder meer ten behoeve van radiokoolstofdatering en dendrochronologisch onderzoek. Macroresten, pollen en hout werden geselecteerd met het oog op een reconstructie van het dieet en het landschap uit de desbetreffende periode.

Auteurs: Verrijckt, Jeroen; Jennes, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Niels J. & Verrijckt J. 2022: Nijlen, Heibloemstraat. Nederzettingssporen uit de vroege Romeinse periode en de late middeleeuwen. Eindverslag van een opgraving, J. Verrijckt Rapport nr. 1151, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Proefsleuven Heibloemstraat

Heibloemstraat (Nijlen)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Heibloemstraat (Nijlen)
Bij het vlakdekkend onderzoek aan de Heibloemstraat werd een nederzetting uit de late ijzertijd tot Romeinse periode aangetroffen. Na de Romeinse periode verschijnt de eerstvolgende archeologisch merkbare activiteit in de late middeleeuwen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Heibloemstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.