Gebeurtenis

Werfbegeleiding Falconrui 27-45

fysisch-antropologisch onderzoek, metaaldetectie, materiaalstudie, vlakdekkende opgravingen, controle van werken
ID
1082038
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082038

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van drie nieuwe woonblokken aan de Falconrui vond een begeleiding van de sloop- en graafwerken plaats in de vorm van een archeologische opgraving. Binnen het projectterrein werd een vervuiling vastgesteld met zware metalen en tetrachlooretheen. Op basis van de geplande werken en de reeds aanwezige verstoringen binnen het terrein werd een zone van ongeveer 810 m2 geselecteerd voor verder archeologisch onderzoek. De begeleiding van de sloop- en graafwerken werd uitgevoerd in de periode van september tot en met november 2022. De archeologische opgraving werd uitgevoerd van 24 november tot en met 13 december 2022.

De meest noordelijke zone binnen het onderzoeksgebied (deelzone 1, WP 1) bleek zeer sterk verstoord te zijn en dit tot meer dan 3 m onder het huidige maaiveld. In deze zone werd daarom enkel een werfbegeleiding uitgevoerd. De zwaar vervuilde zone met tetrachlooretheen, zowat centraal binnen het plangebied (deelzone 2, WP2), bleek dermate vervuild te zijn dat hier enkel een registratie van de aangetroffen archeologische resten mocht uitgevoerd worden. Aangetroffen vondsten werden bovendien niet gerecupereerd.
Na het analyseren van bijkomende stalen bleek de overige zone (deelzone 3) vrij te zijn van de zwaarste vervuiling waardoor hier op een veilige manier het archeologisch onderzoek uitgevoerd kon worden. Deze zone werd daarbij opgegraven in drie aparte werkputten.

Auteurs: Bouckaert, Kevin; Van Eyck, Bart; Verrijckt, Jeroen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Bouckaert K., Van Eyck B. & Verrijckt J. 2023: Muren, vloeren en menselijke resten aan de Falconrui te Antwerpen: Eindverslag van een opgraving ter hoogte van de Falconrui te Antwerpen, Rapport nr. 1420, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Falconrui 27-45, Generaal Belliardstraat 25 (Antwerpen)
Op basis van de historische gegevens en de archeologische vondsten kon er voor het terrein aan de Falconrui een fasering opgemaakt worden gaande van de 14de tot de 20ste eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Falconrui 27-45 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.