Gebeurtenis

Biezekapelstraat 'Scharniergebouw'

micromorfologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, metaaldetectie, fysisch-antropologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1082120
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082120

Beschrijving

De opgraving werd gefaseerd uitgevoerd waarbij twee zones werden onderzocht. De meest intensieve zone situeerde zich aan het Scharniergebouw en werd als werkput 1 geregistreerd. De uitvoering ter hoogte van werkput 1 verliep gefaseerd aangezien het niet mogelijk was de volledige zone in één beweging op de nodige diepte te brengen. Dit omwille van technische beperkingen en veiligheidsredenen. De opgravingsvlakken werden aangelegd met behulp van rupskranen met een gladde graafbak. Van alle vlakken werden overzichtsfoto's gemaakt en alle sporen werden ingetekend. De opgravingsvlakken werden gedetecteerd met een metaaldetector. De menselijke overblijfselen die werden aangetroffen zijn onderworpen aan een beperkt fysisch antropologisch assessment en indien mogelijk een uitgebreidere analyse. Tijdens het veldwerk werden diverse stalen genomen in het kader van natuurwetenschappelijk onderzoek. Zo werd een koolstofdatering uitgevoerd op het aangetroffen botmateriaal, een micromorfologisch onderzoek op de grote kuilen en verder ook een macro-restenanalyse op drie kuilen. De stalen en het vondstenensemble zijn nadien ter deponering aangeboden bij het erfgoeddepot van de Stad Gent.

Auteurs: Anoniem; Vanoverbeke, Robrecht; Terryn, Ben
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: ROBRECHT, V., TERRYN, B., VAN GENECHTEN, B. 2023: Eindrapport opgraving Gent Biezekapelstraat-Scharniergebouw, BAAC Vlaanderen Rapport 2437, Gent.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Biezekapelstraat (Gent)
In het kader van een grootschalige renovatie van het Bischoppelijk Seminarie 'het Sint-Baafshuis', werden door BAAC Vlaanderen twee opgravingen uitgevoerd. Een eerste situeerde zich aan het voormalige seminarie gelegen aan de Kapittelstraat. De tweede opgraving bevond zich aan de noordwestelijke hoek van het voormalige seminarie, ter hoogte van het toekomstige 'Scharniergebouw'.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Biezekapelstraat 'Scharniergebouw' [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.