Algemeen dient opgemerkt te worden dat de opgraving in de prelatuur en de zuidoostvleugel van de kloostergebouwen van abdij Park hoofdzakelijk als werfbegeleiding opgevat werd. Slechts enkele verspreide zones, zoals twee salons en het terras van de prelatuur, de westelijke ruimte ten zuiden van de tuinzone en twee kelderruimtes onder de zuidoostvleugel van de abdij, konden min of meer vlakdekkend worden vrijgelegd. Veelal beperkten de graafwerken zich echter tot smalle sleuven of putten in functie van de uit te voeren werken door de aannemer. De graafwerken werden deels machinaal en deels manueel uitgevoerd. Hierbij kon op de hulp van de ploegen van de hoofdaannemer worden gerekend. er werd vrijwel overal één archeologisch vlak aangelegd. De vrijgelegde vlakken werden opgeschoond en geregistreerd. Er werden geen contexten aangetroffen voor een koolstofdatering en of macro-restenonderzoek.
Tijdens de werken werd in de keuken boven het keldergewelf door de aannemer een grote put gegraven zonder archeologische begeleiding. Dit incident was te wijten aan een misverstand. Op de vraag van de aannemer om de graafwerken op deze plaats in de keuken te begeleiden, werd in samenspraak met Onroerend Erfgoed geoordeeld dat dit weinig zin zou hebben. Dit graafwerk was niet concreet in het bestek beschreven en er werd van uitgegaan dat het slechts om het verwijderen van een beperkt zandpakket van aangevoerde grond ging dat op het onderliggend keldergewelf werd aangebracht was om het niveauverschil uit te vlakken in functie van de vloeropbouw. Tijdens een rondgang bij een werfvergadering werd vastgesteld dat deze werken ingrijpender waren dan eerst ingeschat aangezien een natuurstenen muur bovenop het keldergewelf lag. Ook lag er een zekere hoeveelheid aardewerk tussen de uitgegraven grond. Hierdoor werd de uitgegraven grond uitgezeefd waaruit verder ook veel botmateriaal kwam. De botresten werden nadien verder onderzocht.
Bron: VANDER GINST, V. EN SMEETS, M. 2018: Archeologisch onderzoek in de zuidvleugel van abdij Park, Heverlee, Archeo-rapport 452, Tienen. Type: literatuur Datum: