Gebeurtenis

Archeologische begeleiding Abdij van park waterleiding

archeologische opgravingen
ID
1082172
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082172

Beschrijving

In overleg met Onroerend Erfgoed en de opdrachtgever werd besloten om de aanleg van een waterleiding tot ca. 80 cm diepte te voorzien van een archeologische begeleiding. Op die manier konden mogelijke aanwezige archeologische sporen en/of vondsten worden gedocumenteerd.
Het projectgebied bleef beperkt tot een sleuf van ca. 18 x 0,5 m die plaats bood aan 2 parallelle waterleidingen op ca. 80 cm diepte. De sleuf is buiten de zuidvleugel van de abdij gelokaliseerd, met een noordoost-zuidwest oriëntatie. Aan de westzijde maakt de sleuf een hoek richting de abdij en het nieuwe stookgebouw. De sleuf is machinaal aangelegd met behulp van een minigraver. In totaal werd een oppervlakte van ongeveer 21 m2 in de vorm van een winkelhaak uitgegraven.
Enkel het oostelijke deel van de sleuf werd archeologisch begeleid en deze werken werden ook nog abrupt beëindigd door de mensen van de hoofdaannemer omwille van het naderende bouwverlof. Hierdoor konden slechts zeer kort de profielen onderzocht en gefotografeerd worden (zonder fotobordje of noordpijl). De rest van de werken werden door de hoofdaannemer uitgevoerd zonder archeologische begeleiding. Dit kon worden vastgesteld naar aanleiding van het lopende onderzoek in de zuidvleugel van de abdij. De lange noordoost-zuidwest georiënteerde sleuf werd niet opgevolgd en werd na het plaatsen van de buizen terug gedicht. Hier zijn dan ook geen archeologische waarnemingen gedaan. Het kleine deeltje in het westen lag nog open, weliswaar met de buizen reeds geplaatst. Hier konden nog beperkt enkele waarnemingen gedaan worden.

Auteurs: Smeets, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Bronnen

Bron: SMEETS, M. 2016: De archeologische begeleiding bij de waterleidingswerken in de Abdij van Park te Heverlee, Archeo-rapport 375, Kessel-Lo.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische begeleiding Abdij van park waterleiding [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.