Bij rioleringswerken werden menselijke skeletresten aangetroffen. De politie werd verwittigd die op hun beurt een toevalsvondst meldde bij Onroerend Erfgoed. Het veldgraf werd opgegraven. Het inmeten gebeurde met een Robotic Total Station (RTS) en GPS-RTK toestel in Lambert 72. De hoogtes werden geregistreerd in TAW (Tweede Algemene Waterpassing) met minimale GPS-nauwkeurigheid. Voor bijvondsten werd tijdens de opgraving gebruik gemaakt van een metaaldetector. De menselijke resten werden zowel algemeen als in detail gefotografeerd. Op basis van de foto’s werd ook een gedetailleerd 3D-beeld gegenereerd van de opgravingssleuf.
Na de in situ registratie werden de stoffelijke resten en bijhorende vondsten ingezameld. Ook de losse vondsten, verzameld tijdens de rioleringswerken in de onmiddellijke omgeving van de toevalsvondst, werden bewaard.
De menselijk resten zijn ex situ onderworpen aan fysisch-antropologisch onderzoek door Nicholas Márquez – Grant (Cranfield Forensic Institute).
Bron: Dewilde, Marc; Demerre, Ine; Verdegem, Simon; Wyffels, Franky; Márquez - Grant, Nicholas 2024: Duitse gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog in de Veldstraat te Wevelgem (W;-Vl.). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 348. Type: archeologierapport (archeologieportaal) Datum: