Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Horzelend

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, zaden- en vruchtenonderzoek, dendrochronologisch onderzoek, palynologisch onderzoek, materiaalstudie, vlakdekkende opgravingen
ID
1082186
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082186

Beschrijving

Naar aanleiding van een geplande verkaveling werd een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Horzelend in Retie. Alles werd geregistreerd in drie werkputten. Deze werden aangelegd door middel van een rupskraan met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. In dit geval betrof het één vlak: de top van het laat-pleistocene dekzand of de C-horizont. Bij het verdiepen van de teelaarde werd elke laag afgespeurd op eventuele vondsten.

Er werd ook onderzoek uitgevoerd naar pollen en macroresten uit twee boomstamwaterputten uit de volle en late middeleeuwen. Radiokoolstofdatering werd toegepast op houtskool uit een aantal paalkuilen en uit twee waterputten. Verschillende waterputten leverden hout voor dendrochronologisch onderzoek.

Auteurs: van der Meer, Wouter; Adriaensen, Jeroen; Verrijckt, Jeroen; Jennes, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: Jennes N., van der Meer W., Adriaensen J. & Verrijckt J. 2023: Retie, Horzelend: nederzettingssporen uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. Eindverslag van een opgraving, Rapport nr. 1167, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Horzelend (Retie)
De opgraving ter hoogte van de Horzelend in Retie leverde interessante inzichten op in de bewoningsgeschiedenis van de omgeving. Er werden verschillende bewoningssporen aangetroffen die op zijn vroegst terug te brengen zijn tot een gebouw uit de 12de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Horzelend [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.