Gebeurtenis

Opgraving Oude Brugseweg

waarderend archeologisch booronderzoek, literatuurstudie, radiokoolstofdatering, materiaalstudie, preventieve opgravingen, vlakdekkende opgravingen, vlakopgravingen, archeologische opgravingen
ID
1082231
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082231

Beschrijving

In het kader van de geplande omgevingsvergunning in functie van stedenbouwkundige handelingen ter hoogte van de Oude Brugseweg te Roksem voerde een archeologisch team van Monument Vandekerckhove nv van 30 november 2020 tot 24 juni 2021 een archeologische opgraving uit. Het plangebied situeert zich ten zuiden van de dorpskern van Oudenburg; voorafgaand aan het onderzoek was het plangebied in gebruik als akkerland en weiland.

Bij de uitvoering van deze archeologische opgraving kon een intacte paleobodem worden aangesneden in de oostelijke hoek van het terrein. Bij de aanleg van het vlak kwamen bovendien enkele lithische artefacten tevoorschijn. Gezien deze begraven bodem niet werd herkend noch gewaardeerd in de reeds uitgevoerde boringen, werd beslist de vlakdekkende opgraving tijdelijk te staken en deze zone eerst te onderwerpen aan een waarderend booronderzoek teneinde het steentijdpotentieel ter hoogte van deze paleobodem in kaart te brengen. Dit onderzoek duidt op de aanwezigheid van de prehistorische mens binnen het plangebied. Echter kon, gezien de lage concentratie, geen duidelijke prehistorische site(s) worden afgebakend. Na dit waarderend booronderzoek kon de vlakopgraving worden verdergezet.

Tijdens de opgraving werden in totaal 3042 spoor- en laagnummers uitgedeeld. Het gaat om 2283 sporen en 759 lagen.27 Het overgrote deel van de sporen bestond uit 1212 paalsporen, 637 natuurlijke sporen, 162 kuilen, 139 grachten en greppels en 23 als standgreppels. Er moet hierbij rekening worden gehouden met het feit dat sporen die zich uitstrekten over verschillende werkputten, een nieuw nummer kregen per werkput. Het aantal spoornummers is dus groter dan het werkelijk aantal sporen.

Auteurs: Defrancq, Jelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DEFRANCQ J. & VANHOUTTE Ch. 2023: Archeologische opgraving. Eindrapport. Oudenburg (Roksem) - Oude Brugseweg (Prov. West-Vlaanderen), Rapport Monument Vandekerckhove nv 2021/07, Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Oude Brugseweg (Oudenburg)
Naar aanleiding van een nieuwe verkaveling werd langs de Oude Brugseweg in Roksem een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, gevolgd door een vlakdekkende opgraving.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Oude Brugseweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.