Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Heesakkerpark (Breugelweg)

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1082247
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082247

Beschrijving

De site werd bezocht op 20 februari 2015. Het terrein bestond uit een open plek in het bos, begroeit met een grasmat. In de werkputten zijn 7 profielputten gegraven. De sporen bleven beperkt tot langgerekte strakke ploegsporen die in de werkputten 1, 2 en 6 zich manifesteerden als lange smalle greppels met een bruin-grijze vulling. In één van die sporen in werkput 6 werd een stuk glas aangetroffen met het opschrift “GLAS”. De sporen waren in de wekputten 1 en 2 beperkt tot 1 telkens quasi parallel aan de richting van sleuf (toeval), west – oost gericht. In werkput 6 waren het er 10 dergelijke sporen die parallel aan elkaar lagen maar op onregelmatige afstand.
Er wordt vermoed dat na de ontbossing van het terrein voor de aanleg van de groene speelweide ergens in de jaren 1970 het terrein tenminste gedeeltelijk geploegd is met een diepploeg met één ploegschaar, mogelijk een stoomploeg. Voor het overige zijn alle andere sporen te verbinden met de bosaanplant; boomkuilen die een grijze tot donkergrijze vulling en vrij onregelmatige vorm hebben. Verder archeologisch onderzoek zal ons inziens geen andere inzichten opleveren, noch naar landschappelijke, noch naar bodemkundige, noch naar archeologische aspecten en waarden.

Auteurs: van de Konijnenburg, Rik
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Historisch en Archeologisch Advies, Studies en Toegepast onderzoek (HAAST BVBA)

Bronnen

Bron: VAN DEN KONIJNENBURG, R., WIJNEN, J., CLAESEN, J., 2015: Archeologische prospectie Overpelt, Heesakkerpark (Breugelweg), Haast-rapport, Bree.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Heesakkerpark (Breugelweg) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082247 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.