Gebeurtenis

Syntheseonderzoek mottekastelen

erfgoedonderzoek
ID
1082339
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082339

Beschrijving

Syntheseonderzoek gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed, naar middeleeuwse mottekastelen in Vlaanderen, op basis van historische gegevens, archeologische bronnen, etc.

Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: HERREMANS D. (red.) 2023: ‘Syntheseonderzoek Archeologie – Is het gras groener aan de andere kant van de heuvel? De studie van mottekastelen vanuit landschappelijk en beheersmatig perspectief’
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Slabbaertstraat (Lubbeek)
Restanten van een motte en het omliggende domein uit de volle middeleeuwen in de alluviale vlakte van de Molenbeek. De motteheuvel, het neerhof en de grachten zijn nog steeds zichtbaar.


Lobosstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Vermoedelijke motte die deels werd afgevlakt door erosie en landbouwactiviteiten. Het verloop en de ophoging zijn nog duidelijk in het landschap.


O. L. Vrouwstraat (Alken)
Deze motte is gelegen op de rechteroever van de Kozenbeek te Alken. De vorm nog is af te lezen in de perceelvorm van het kadasterplan en in een lichte terreinverhoging.

Bekijk gerelateerde waarnemingen

Burggracht (Sint-Truiden)
Onderzoek naar de castrale motte.


Prinsenhofweg (Hasselt)
Archeologisch onderzoek in het kader van een BTK-project van de stad Hasselt in samenwerking met de Nationale Dienst voor Opgravingen (1986-1987). Doel om een beter zicht te krijgen op de evolutie van een grafelijke motte naar een prinsbisschoppelijke residentie.


Hof van Loostraat (Kasterlee)
Onderzoek naar het Hof Ter Loo.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Syntheseonderzoek mottekastelen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.