Gebeurtenis

Archeologische opgraving Dorpsstraat

landschappelijk bodemonderzoek, dendrochronologisch onderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, diatomeeënonderzoek, zaden- en vruchtenonderzoek, archeologische opgravingen
ID
1082346
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082346

Beschrijving

In het najaar van 2021 werd in de Dorpsstraat van Bredene een zone van 762m2 onderzocht, voorafgaand aan een verkaveling. Het plangebied bevindt zich in het dorpscentrum, direct naast de kerk.

In totaal werden vijf fasen herkend, van de natuurlijke opslibbing van de geul tot recente tijden. Het meest opvallend zijn de sporen uit de 12de en 13de eeuw.

De opgraving ging gepaard met een grondig bodemkundig onderzoek, een diatomeeënonderzoek, palynologisch onderzoek, onderzoek van botanische macroresten, C14 en dendrochronologie.

Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Deconynck J., Cruz F., Laloo P., Rozek J., Van De Velde S., Vergauwe R., Allemeersch L. & Storme A. 2023: Eindrapport opgraving Bredene Dorpstraat 123, Aalter.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Dorpsstraat 123 (Bredene)
Bij een archeologische opgraving van een zone op de terp van Bredene, in het dorpscentrum, werden resten en sporen vanaf de 12de eeuw aangetroffen. Waarschijnlijk gaat het om sporen die te linken zijn aan de priorij of priorijhoeve, die gekend is uit historische bronnen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082346 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.