Gebeurtenis

Vooronderzoek Willem II

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1082360
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082360

Beschrijving

Op perceel 430H (akkerland) zijn er 10 ononderbroken proefsleuven aangelegd. In dit deel van het projectgebied was immers geen sprake van obstakels en verstoorde gronden. De gronden op perceel 428K (voormalig fabrieksterrein) bleken structureel verstoord. De bovengrond bestaat uit een puinhoudende ophogingslaag die op de meeste plaatsen rust op een afgegraven niveau in de moederbodem (op een gemiddelde diepte van 1,5 m), waarbij dus de oorspronkelijk aanwezige A(p)-horizont ontbreekt. Op dit perceel waren ook obstakels aanwezig in de vorm van stortgrond, een tracé van een NAVO-pijpleiding, nog te rooien bomen en een vervuilde zone (mazouttank op ca. 1,5 m diepte). In deze zone van het projectgebied zijn talrijke onderbroken proefsleuven en proefputten aangelegd om de omvang van de bodemverstoring zo accuraat mogelijk in kaart te brengen.

De geplande werken zullen ingrijpen op een in kwalitatief en kwantitatief opzicht beperkt bodemarchief dat geen toegevoegde waarde meer verschaft voor het vergroten van archeologische kenniswinst met betrekking tot de regio. Om die reden wordt geen programma van maatregelen opgesteld voor een archeologische opgraving en wordt er dus geen vervolgonderzoek geadviseerd.

Auteurs: Van Liefferinge, Nick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Bronnen

Bron: VAN LIEFFERINGE, N., 2023: Nota: Resultaten van het archeologisch vooronderzoek aan de Willem II-straat in Pelt ,Studiebureau Archeologie bv, Tienen.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Willem II [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082360 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.