Omdat de aanleg van het bedrijventerrein eventueel aanwezig archeologisch erfgoed zou kunnen aantasten, is door het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid op het actueel plangebied een archeologische prospectie met ingreep in de bodem aanbevolen. Dit vooronderzoek, in 2011 uitgevoerd door GATE, heeft duidelijk de aanwezigheid van archeologische resten aangetoond. Aangezien de voorgenomen bouwplannen deze resten waarschijnlijk zullen vernietigen, werd een archeologisch vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving opgelegd. Tijdens deze opgraving zijn een totaal van 19 werkputten (15 binnen het grote opgravingsvlak en 4 aparte) aangelegd met een totale oppervlakte van 1,69 ha. De metaaldetector werd gehanteerd om munitie en metaalvondsten op te sporen. Verder zijn verschillende sporen en structuren bemonsterd ten behoeve van archeobotanisch onderzoek en werd bij het hout ook dendrochronologisch onderzoek uitgevoerd. Het menselijk skeletmateriaal onderging een fysisch antropologisch onderzoek. Er kwamen zowel resten uit de steentijd, late ijzertijd, Romeinse tijd, late middeleeuwen en de Eerste Wereldoorlog aan het licht.
Bron: VERDEGEM, S., VAN GOIDSENHOVEN, W., BEKE, F., RYCKEBUSCH, L., PIJPELINK, A., VAN ASCH, N., CRUZ, F., RENIERE, S., 2016: Archeologische Opgraving Ieper, Kleine Poezelstraat, VEC Rapport 25, Brugge. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Kleine Poezelstraat I [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082371 (geraadpleegd op ).