Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Veemarkt 14-16

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1082416
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082416

Beschrijving

Het betreft een site met een complexe verticale stratigrafie. De bovengrond van de opgravingsvlakken werd verwijderd tot op de verstoringsdiepte.

Het onderzoeksterrein werd opgedeeld in twee werkputten. Alle sporen, werkputten en een aantal representatieve profielen werden fotografisch vastgelegd. Vervolgens werden alle vlakken, profielen, sporen en aanlegvondsten topografisch ingemeten en werden de sporen en profielen beschreven, waarna de sporen werden gecoupeerd, ingetekend en gefotografeerd.

Omwille van de reeds uitgevoerde uitgraafwerken bleek het kosten-baten zinvoller om meteen over te gaan tot een opgraving, alsook omwille van veiligheidsredenen en uitvoeringstechnische redenen.

De reeds uitgegraven zone werd praktisch beschouwd als een al aangelegde opgravingsput.

De onderzoeksstrategie en fasering hing sterk samen met de toestand van het onderzoeksgebied bij aanvang van de opgraving, de technische mogelijkheden en de te treffen veiligheidsvoorzieningen. De uit te voeren strategie hing samen met de verschillende geplande werken.

In volgende fasen werd het onderzoek uitgevoerd:
- Registratie van de huidige toestand
- Opgraving ter hoogte van de centrale funderingspijlers
- Opgraving ter hoogte van de nutsputten

Ter hoogte van de scheidingsmuur tussen huisnummer 14 en 16 was nog een deel van de oorspronkelijke bodemopbouw bewaard vanaf de vloerniveaus die te zien zijn op de plannen van de bestaande toestand. De registratie ervan bood de mogelijkheid om volledige langsdoorsneden te
verkrijgen ter hoogte van de zone geselecteerd voor opgraving en haaks op de Veemarkt. Zo werd per pand één bodemprofiel geregistreerd.

Het opgraven van de zones waar de centrale funderingsputten werden gerealiseerd en nutsputten werden geplaatst, liet toe de te registreren bodemprofielen in de diepte aan te vullen en een beter beeld te krijgen van de landschapsontwikkeling in deze zone van Mechelen en de antropogene impact daarop.

De nutsputten binnen de zone geselecteerd voor opgraving werden voorzien achter het hoofdvolume van huisnummer 14/16. De specifieke locaties van deze putten wijkt af van de lokalisatie op het funderings- en rioleringsplan dat ingevoegd was in de archeologienota. Ze werden om
praktische redenen en uit veiligheidsoverwegingen verschoven. Omwille van de inplanting van de putten voor de plaatsing van de nutsputten vielen enkele centrale funderingsputten weg voor onderzoek.

Er werd bij het onderzoek geen goed bewaarde paleobodem of een actieve Holocene bodem vastgesteld, die noodzaakte om methodes toe te passen om steentijd artefactensites op te sporen en op te graven.

Vanwege onveilige omstandigheden konden er in een kleine zone (ca. 18 m2) in het zuidwesten geen registraties uitgevoerd worden van de huidige toestand. Op deze plaats was het plafond ingestort. Om de stabiliteit van het gebouw niet verder in gevaar te brengen, werd ook een kleine zone in het westen en in het oosten niet onderzocht (samen ca. 11 m2).

Er werd geen aardkundige ingeschakeld tijdens de opgraving, aangezien er geen complexe bodem werd vastgesteld (geen podzolboden bewaard).

Auteurs: Bruggeman, Jordi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: Bruggeman J. 2023: Eindverslag archeologische opgraving Mechelen – Veemarkt 14-16, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Veemarkt 14-16 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082416 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.