Gebeurtenis

Werfopvolging Wijshagerkiezel

metaaldetectie, controle van werken
ID
1082419
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082419

Beschrijving

Het programma van maatregelen zoals opgenomen in de nota archeologie ID 12531 voorzag in een begeleiding van de werken. Die begeleiding werd uitgevoerd door 3 archeologen. Er werd geen beroep gedaan op een aardkundige aangezien er geen ingewikkelde bodemstructuur werd
aangetroffen of waargenomen.

In zone 1, westelijke terreindeel, werd enkel de teelaarde verwijderd om nadien de zone aan te vullen met zand als onderlaag voor de aanleg van het fietspad. In het oostelijke deel, aanleg fietspad, riolering en heraanleg van de bestrating en heraanleg van de huisaansluitingen werd wat betreft het aan de zuidzijde van de weg te realiseren fietspad afgezien van begeleiding. Bij de aanvang van de werken, eerste werfvergadering op 25/01/2023, werd samen met de toezichthoudende erfgoedconsulent werd vastgesteld dat in die zone de nutsleidingen en funderingslaag voor de aanleg van het fietspad reeds waren aangelegd. De afgraving en graafwerken werden dagelijks opgevolgd met elke dag opmeting van het afgelegde traject wat betreft de rioleringswerken.
De graafwerken werden uitgevoerd met een 21-tons graafmachine met een gave graafbak van 2,00m breedte. De locatie van de werkput, samen met de niveaus van de aangelegde vlakken werden ingemeten met een ALTUS APS-NR3 gps-toestel met een afwijking van 0,5 tot 1 cm horizontaal en verticaal van 0,8 tot 1,2 cm. Voor de metaaldetectie werd een toestel van het type Garrett Ace 250 gebruikt met materiaaldiscriminatie

Auteurs: van de Konijnenburg, Rik
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Historisch en Archeologisch Advies, Studies en Toegepast onderzoek (HAAST BVBA)

Bronnen

Bron: Van de Konijnenburg R., G. De Nutte & I. Janssen 2023: Oudsbergen, Wijshagerkiezel, , HAAST-rapport 2023-17, Bree.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfopvolging Wijshagerkiezel [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.