In totaal werden 34 sleuven en 10 kijkvensters aangelegd binnen een onderzoeksgebied van ca. 38.744 m2. Daarmee werd 12,32% van het projectgebied onderzocht. Hiermee werd voldoende inzicht verworven in het aanwezig sporenbestand. Alle proefsleuven werden noordwest-zuidoostelijk ingepland, parallel ten opzichte van elkaar en dus haaks op het natuurlijke reliëf van het terrein.
Bij de aanleg van proefsleuf 1 werd het noordoostelijke deel ervan een depressie aangesneden waaruit heel wat vondsten gerecupereerd werden. In eerste instantie werd de sleuf naar het zuiden uitgebreid, voor zover het plangebied dit toe liet. Tijdens de uitwerking bleek dat er nog heel wat vragen rondom deze depressie rezen. Daarom werd toen beslist om enkele maanden later naar het terrein terug te keren en de depressie verder te waarderen binnen het kader van het vooronderzoek.
Er werd besloten een coupe dwars doorheen deze depressie te graven om deze in kaart te brengen. Langsheen deze coupe werden vervolgens vijf locaties geselecteerd om een proefput i.f.v. steentijd aan te leggen.
Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd in twee fasen. De eerste fase van onderzoek vond plaats vanaf maandag 15 juni tot en met vrijdag 19 juni. De tweede fase werd uitgevoerd op maandag 13 juli en van maandag 5 tot donderdag 8 oktober.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Ringbeek/Steenbeek (WIRI01) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082638 (geraadpleegd op ).