Gebeurtenis

Vooronderzoek Stedestraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1082979
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082979

Beschrijving

Archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen.

In eerste instantie werden landschappelijke boringen uitgevoerd op het terrein. Dit onderzoek werd uitgevoerd op donderdag 18 januari 2024. In totaal werden zeven boringen uitgevoerd, verspreid over het volledige terrein over twee boorraaien.

Het proefsleuvenonderzoek vond plaats op donderdag 25 en vrijdag 26 januari 2024. Het sleuvenplan zoals opgenomen in het programma van maatregelen werd tijdens het onderzoek aangepast naar de terreinomstandigheden. Hierbij werden bufferzones aangehouden ten opzichte van te behouden bomen aan de oostelijke rand en nutsleidingen en een haag aan de straatzijde. Verder waren nog enkele verspreide bomen aanwezig waardoor de sleuven minder rechtlijniger konden aangelegd worden. Desondanks kon een voldoende dekkingsgraad en spreiding behaald worden. Voor de uitgraving werd gebruik gemaakt van een niet-getande graafbak van 1,80m breed. De grond werd gescheiden afgegraven en gestockeerd naast de sleuf. Na de voltooiing van de registratie van de sleuven werden deze gedicht.
De advieszone voor verder vooronderzoek had een oppervlakte van ca. 8544m2, waarvan ca. 1554m2 niet-onderzoekbaar bleek te zijn (buffers nutsleidingen, te behouden bomen en haag). De totale onderzoekbare zone bedroeg hierdoor ca. 6990m2. Hiervan werd ca. 775m2 (11,1%) onderzocht door middel van proefsleuven en kijkvensters.

Auteurs: Acke, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. en FONTEYN P. 2024: Nota Harelbeke Stedestraat, Moerbeke-Waas.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Stedestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.