Gebeurtenis

Opgraving Zwarte Beek

metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1083021
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083021

Beschrijving

Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de bouw vier nieuwe gebouwen (na sloop van de huidige gebouwen), waarin één handelsruimte en 116 wooneenheden worden ondergebracht.

Tijdens de archeologische opgraving werd een oppervlakte van ca. 11.518 m2 onderzocht. De te onderzoeken zone werd in drie fasen opgegraven en dit door de aanwezigheid van (chemische) vervuiling in de ondergrond ten gevolge van de toenmalige industriële infrastructuur en activiteiten binnen het projectgebied . Het onderzoek werd aangevat op 19 oktober en verdergezet van 17 februari t.e.m. 9 maart 2021 en van 17 t.e.m. 20 april 2023.

De opgravingszone werd opgedeeld in werkputten zodat elke zone op korte termijn afgewerkt kon worden en de sporen niet degraderen door het openliggen. Het onderzochte terrein werd in negen werkputten opgedeeld en opgegraven.
Het eerste archeologische vlak manifesteert zich in de advieszone tussen ca. 20,3 en 18,8 m TAW. Dit archeologisch niveau bevindt zich op een diepte van 80-100 cm t.o.v. het huidig maaiveld. Het tweede vlak ligt tussen ca. 19,3 en 18,4 m TAW, een twintigtal centimeter onder het eerste vlak.

Tijdens het veldwerk werd geen selectie van de vondsten doorgevoerd.

Auteurs: Claesen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Bronnen

Bron: CLAESEN J. et al. 2024: Eindverslag Diest - Zwarte Beek, ARCHEBO rapport 2020H146, Kortenaken.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Zwarte Beek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.