Gebeurtenis

Vooronderzoek Ledegemstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1083025
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083025

Beschrijving

Archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de renovatie en uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Op 8 november 2023 werden er 11 landschappelijke boringen uitgevoerd binnen het projectgebied. Alle boringen konden op de voorziene locaties aangelegd worden. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 7 cm.

Het archeologische booronderzoek werd uitgevoerd op 20 november 2023. Verspreid over het terrein werden 41 verkennende archeologische boringen geplaatst. Tijdens de uitvoering van het archeologisch booronderzoek werd deels afgeweken van de vooropgestelde methodiek. Door de diep bewaarde Bt-horizont werd geopteerd omhet archeologisch booronderzoek machinaal uit te voeren. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een minigraver van 2,5 ton met een spiraalboorkop van 20 cm diameter. Aan de hand van deze werd eerst de top van de ploeglaag aangeboord (ca. 40-50 cm) om vervolgens het overige deel van het bodemarchief aan te boren waardoor nog steeds de overgangen tussen de verschillende bodemhorizonten kon waargenomen worden in één boorkop.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op maandag 15 januari 2024. Door middel van negen proefsleuven werd een oppervlakte van 732 m2 onderzocht. Het projectgebied is 6 864 m2 waarvan 552 m2 verharding. Er kon dus 6 312 m2 worden onderzocht. Dit resulteert in een dekkingspercentage van 11,59 %.

Auteurs: Praet, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: PRAET M. e.a. 2024: Nota. Uitgesteld vooronderzoek zonder en met ingreep in de bodem Wevelgem – Ledegemstraat, Zelzate.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Ledegemstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.