Gebeurtenis

Toevalsvondst Directeur-generaal Willemspark

in-situbehoud, evaluerend terreinonderzoek, toevalsvondsten
ID
1083031
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083031

Beschrijving

Bij graafwerken in kader van natuurinrichtingswerken (bestrijding van invasieve exoten) in het Directeur-generaal Willemspark in Heist, botste de kraan op restanten van oorlogsstructuren.

Op drie locaties ging het om bunkers uit gewapend beton. Na de vondstmelding werden de contouren van de bunkers vrijgemaakt, zodat er een duidelijk zicht kwam op de precieze afmetingen. Ook werd de ingang gedeeltelijk vrij gemaakt, om zicht te krijgen op onder meer de originele identificatienummers. Bij twee van de drie bunkers (nrs. 4 en 9) waren niet alle toegangen dichtgemetst, maar was de gang na de oorlog afgedekt met dunne betonplaten die het mogelijk maakten om de bunker te betreden en registreren. De derde bunker (nr. 3) was volledig dichtgemetst en werd daarom niet geïnspecteerd aan de binnenzijde. Van een vierde bunker werden de delen geregistreerd die boven het maaiveld uit steken.

Op twee locaties legden de graafmachines bakstenen loopgraven vrij. Op basis van de grote hoeveelheden puin (oude breuken) kan duidelijk worden afgeleid dat er aanvankelijk veel meer van zulke structuren aanwezig waren, die in de loop der jaren werden afgebroken en opgeruimd.

De waterput was afgedekt met een dunne metalen plaat en werd ingemeten. Alle aangetroffen structuren werden na registratie terug afgedekt met gezeefde grond, waardoor ze in situ behouden zij.

Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/118896
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Directeur-generaal Willemspark [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083031 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.