Gebeurtenis

Vooronderzoek Rijselstraat 60

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1083342
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083342

Beschrijving

De uitvoering van het proefsleuvenonderzoek werd door omstandigheden gefaseerd. Het eerste deel werd uitgevoerd op 16 maart 2020, het tweede deel op 13 november 2023. Het veldwerk werd begeleid door een CTE-deskundige, dit omwille van de grote kans op de aanwezigheid van CTE (Conventionele en Toxische Explosieven) uit de Eerste Wereldoorlog. De CTE-begeleiding en overdracht van de CTE aan de lokale politie werd verzorgd door 360Survey uit Aalst.

De proefsleuven in het noorden werden uitgevoerd wanneer de geplande werken reeds in uitvoering waren. Het betrof de bouw van loodsen en verhardingen. De drie meest noordelijke proefsleuven konden niet worden aangelegd: er was reeds sprake van een loods in aanbouw. De volgende proefsleuf kon gedeeltelijk worden aangelegd doorheen de pas aangelegde verharding, het betrof een steenslagverharding. Vanaf daar werden in zuidelijke richting nog 4 proefsleuven aangelegd, genummerd 2 tot en met 5. De meest zuidelijke geplande proefsleuf kon niet worden aangelegd, wegens de aanwezigheid van een nieuw opgetrokken talud. De meest oostelijke proefsleuf bevond zich in een grondstockagezone. Pas in 2023 kreeg de erkend archeoloog de bevestiging dat de grondstock zou worden verwijderd en dat de uitvoering van de laatste proefsleuf mogelijk zou zijn. Deze werd dan ook terstond uitgevoerd, het gaat om proefsleuf 6.

Auteurs: Pieters, Hadewijch; Depaepe, Ine; De Smaele, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE SMAELE B. & PIETERS H., 2024: Nota van het uitgesteld vooronderzoek op de site Rijselstraat 60 te Heuvelland, Onderzoeksrapport Hembyse Archeologie 119, Gentbrugge.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Rijselstraat 60 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083342 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.