Gebeurtenis

Vooronderzoek Zandstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1083598
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083598

Beschrijving

Er werd gekozen voor 10 landschappelijke boorpunten die verspreid over het terrein in een driehoeksgrid van 30 m (tussen de raaien) x 40 m (tussen de boorpunten) werden ingepland. Dit boorpuntenplan voorziet een verantwoorde en representatieve dekkingsgraad, vermits de vraagstelling zich voornamelijk focust op het opsporen en afbakenen van archeologisch relevante pedogenetische zones.

Voor de inplanting van de proefsleuven is voornamelijk rekening gehouden met de praktische uitvoerbaarheid op het terrein. Zo werd de langste perceelsgrens als as gebruikt om de proefsleuven W-O te oriënteren. Dit komt in totaal neer op drie parallelle proefsleuven. De centrale proefsleuf werd onderbroken omwille van de aanwezige boom die behouden zal blijven. De proefsleuven hebben een oppervlakte van 824 m2 wat neerkomt op 11.68 % van de totale oppervlakte van het projectgebied. Door de proefsleuven in te planten op een onderlinge afstand van ca. 15 m, wordt meteen gebiedsdekkend gewerkt en kan gemakkelijk ca. 10 % van zone van verder vooronderzoek onderzocht worden zoals bepaald in de Code van goede Praktijk. Aanvullend, om minimaal 12,5 % van het terrein te onderzoeken, worden kijkvensters of volgvensters aangelegd indien sporen aangetroffen worden.

Auteurs: Decramer, Ward; Doucet, Alexander
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: DOUCET A. & DECRAMER W. 2024: Nota Uitgesteld vooronderzoek zonder en met ingreep in de bodem Maasmechelen – Zandstraat, Sint-Truiden.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Zandstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.