Naar aanleiding van de sanering van alle onbebouwde of onverharde delen binnen een groot deel van de gemeente Zwijndrecht werd een archeologienota opgesteld.
De meeste waargenomen horizonten werden ook tijdens het landschappelijk booronderzoek aangetroffen. Dit was het geval voor de AC-profielen. Bij de bestudering van de profielen bleek dat de bodemopbouw over een groot deel van het terrein zeer slecht of niet aanwezig is. Er werden in enkele profielen een Bw horizont herkend maar deze waren vaak al zo goed als volledig afgetopt door de Ap lagen die hierboven aanwezig waren.
Er werden 13 proefsleuven aangelegd en 15 kijkvensters voor een totale oppervlakte van 3.714,16 m2. Het totale plangebied omvat 34.036 m2, waardoor 10,91 % onderzocht werd. In het noordoosten van het terrein stond echter een elektriciteitspyloon en ten zuiden van het terrein werd beslist een deel in een latere fase uit te voeren waardoor de toegankelijke zone in praktijk neerkwam op ca. 30.500 m2 en het reeds onderzochte percentage op ca. 12,18%. Het bodemarchief omvatte één archeologisch relevant niveau, onmiddellijk onder de bouwvoor. Dit niveau bevond zich tussen +4,76 m TAW en +6,03 m TAW. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden in drie verschillende zones sporen aangetroffen, een noordelijke zone met acht sporen, de centrale zone met zeven sporen en tot slot de zuidelijke zone met vier sporen. Over het algemeen bleek vaak bij het couperen dat de sporen natuurlijk van aard waren of zeer ondiep aanwezig. Wel werd een Romeins crematiegraf aangetroffen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Zwijndrecht Sanering Subzone 1A [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084148 (geraadpleegd op ).