Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Klein Broek Elversele

archeozoölogisch onderzoek, archeobotanisch onderzoek, fysisch-antropologisch onderzoek, metaaldetectie, radiokoolstofdatering, materiaalstudie, vlakdekkende opgravingen, archeologische opgravingen
ID
1084321
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084321

Beschrijving

In het kader van de geplande inrichting van een gecontroleerd overstromingsgebied binnen het Klein Broek te Elversele voerde een archeologisch team tussen 20/11/2017 en 26/01/2018 een archeologische opgraving uit. De inrichting van het overstromingsgebied maakt deel uit van het Sigmaplan binnen de Durmevallei. Ter hoogte van het plangebied werd een dijk gepland. Dit zou een verstoring van het bodemarchief met zich mee waardoor een archeologisch aftoetsen van het gebied zich opdrong. Door het Agentschap Onroerend Erfgoed werd voorafgaand een prospectie door middel van boringen en proefsleuven bevolen. Het booronderzoek kreeg geen vervolg, op basis van de proefsleuven werd beslist een zone van 8900 m2 vlakdekkend te onderzoeken.

De vlakdekkende opgraving bracht sporen en vondsten aan het licht uit verschillende perioden. De oudste gegevens dateren uit de prehistorie, de metaaltijden en de Romeinse periode, maar deze zijn schaars. Er werd een grafveld uit de vroege middeleeuwen aangetroffen met daarnaast een aantal middeleeuwse erven uit een latere fase. De post-middeleeuwse sporen zijn schaars. Tijdens de opgraving werd er aan metaaldetectie gedaan. Op de vondsten werd een materiaalstudie, archeobotanisch, archeozoölogisch en fysisch anthropologisch onderzoek op uitgevoerd. Er werd ook met radiokoolstofdatering gewerkt, er was geen voldoende materiaal voor een dendrochronologisch onderzoek.

Auteurs: Pellizzari, Jornick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: MESTDAGH B. 2018: Archeologische opgraving Basisrapport Elversele - Klein Broek (gemeente Temse, Oost-Vlaanderen), Ingelmunster
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Booronderzoek Temse

Elversele (Temse)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Klein Broek Elversele [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.